BluePink BluePink
XHost
Servere virtuale de la 20 eur / luna. Servere dedicate de la 100 eur / luna - servicii de administrare si monitorizare incluse. Colocare servere si echipamente de la 75 eur / luna. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
Intoarce-te la pagina principala

Colindele antifonice din SMEENI, au rasunat in Ajun de Craciun in intreaga comuna.  24.12.2013
 
Click pe poza pentru mariere
VIDEO
Colindatorii din Smeeni sunt unici in tara
 
In Bărăgan, mai precis in localitatea Smeeni din judetul Buzau, in Ajun de Crăciun, de dimineață până pe înserate, ulițele din sat răsună de glasuri puternice de barbati care merg la colindat pe la oamenii gospodari.  Organizați in cete de 9 pana la 18 bărbați,  colindătorii din Smeeni sunt unici în țară pentru colindele lor moștenite de la strămoși,  încă de pe vremea dacilor.
Repertoriul cântăreților din Bărăgan este însă unul aparte, este unic în țară pentru că este constituit din 8 colinde antifonice - grupul de bărbați se împarte în două și cel de-al doilea preia linia melodică a ultimei silabe a primului, apoi cântă cu toții cântă la unison.
1. Sus la munte ninge ploua; 2. La tulpină; 3. Prin cel cel., 4. Scoală, scoală Mărioară, 5. La poartă la Stefan Vodă; 6. Si-ntreabă.;  7. Doamnele aicea.., 8. Doi vanatori.  sunt numele a celor 8 colinde specifice comunei Smeeni. Ele nu se mai aud astazi decât în această localitate. Se cântă pe rând,  la fiecare casa colindată, astfel încât cel colindat aude altceva decât vecinul său. Autenticitatea și frumusețea acestor colinde au făcut ca ele sa fie auzite in multe colțuri din țară, grupul de colindatori " Valea Calmățuiului" fiind invitat,  în nenumărate rânduri să încânte multe oficialități buzoiene  și de la nivel național, colinda lor ajungând chiar și la Parlamentul României.

Pe vremuri, străbunicii și bunicii tinerilor care astăzi sunt în ceata "Valea Calmățuiului" vizitau numai gospodăriile fetelor tinere, de măritat. Mergeau la geamul lor se dispuneau în semicerc și interpretau colindele antifonice, cu urarea ca fecioarele să își găsească ursitul în anul ce vine. Tot in urmă cu zeci de ani întreaga vatră a comunei Smeeni era inundată de circa 10 cete de colindători, totalizând cam 60 de tineri. Ei purtau pe cap căciuli negre țuguiate de astrahan, la gât fulare albe, o șubă sau scurtă de dimie neagră, pantaloni de lână negri, cizme de piele negre până la genunchi. In mână se purta o puscă împodobită cu fire de lână multicolore sau o frișcă (bici)  cu coada din lemn de bambus sau trestie,  împodobită cu canafi de diferite culori. La sfârșitul fiecărui colind aceștia ridicau pușca și frișca în sus zicând cu toți într-un glas " La anu' nou și la multi ani!. Ridicarea in sus a celor doua accesorii  are două semnificații: in primul rând alungarea spiritelor rele și apoi alungarea anului vechi și așteptarea anului nou mult mai bogat cu multă sănătate.

Cetele au și un conducător care dă tonul. Odinioară, dacă acesta observă ca fata care era colindată nu i-a primit cu bucurie, salta și lăsa pușca la pământ de trei ori, semn că trebuia să se oprească din colindat și să plece în altă casă. Întâmplarea făcea înconjurul satului,iar a doua zi fetele comentau, motiv pentru care fata respectivă se rușina în fața satului.
Nea Enică, un pastrător al acestor colinde la Smeeni își amintește cu drag de fiecare dată cum mergea el prin sat și cât de frumos era primit de către gospodari. O experiență frumoasa a avut-o la un festival de colinde de la Bacău,  în urmă cu peste 10 ani, atunci când ceata de colindători din Smeeni a fost cel mai mult aplaudată de către spectatori.  Si astăzi când se apropie de vârsta de 70 de ani cântă cu plăcere.. Este însă dezamăgit că tradițiile încep sa se piardă, tinerii de astăzi nu mai au inclinație spre cultură si spre promovarea obiceiurilor tradițiilor vechi și nici nu mai sunt la fel de bine organizați.

Un alt fost membru al formatiei de colindatori din Smeeni este și Nea Oană, care își amintește cu drag, la randul sau de vremurile în care era primit cu colindul pe la instituțiile importante din Buzau sau București. Si el este oarecum dezamăgit de faptul ca tineretul nu mai are aceeași chemare ca cei din generația sa. A transmis colindul la rândul sau la zeci de tineri și chiar dacă nu mai merge la colindat de peste 10 ani, i-ar face plăcere sa fie cooptat din nou in ceata de colindatori a comunei. Chiar daca n-a mai mers la colindat de circa 15 ani n-a uitat versurile si cânta si acum cu mult drag. 

Anul acesta,  din nefericire, prin Smeeni n-a mai cântat decât un singur grup de colindători format numai din 9 tineri. Aceștia au trecut pragul Azilului de bătrâni din Smeeni precum și al primariei, fiind singurele instituții care au primit colindători. Cu toate acestea ei au continuat sa bată pe la porțile gospodarilor din comună. Cei mai mulți însa au avut porțile încuiate singurii care au vrut sa mai asculte colindele fiind doar bătrânii.

Formația " valea Calmătuiului" n-a mai fost invitată anul acesta la nici un Festival de colinde buzoine, in primul rând, spun ei din cauza lipsei de interes a autoritatilor locale. Tinerii colindători din Smeeni spun că, în următorii ani tradiția acestor colinde se va pierde, dacă cei care ar trebui sa se implice în promovarea și conservarea tradițiilor locale, scoala sau primaria, vor fi in continuare nepasatori

COLINDELE ANTIFONICE DIN SMEENI- VIDEO