TRECEREA LA FEUDALISM. SECOLELE XV - XIX
În mod firesc, interesul specialiștilor pentru aceste meleaguri a fost constant. De pe plaiuri buzoiene au ieșit la iveală câteva descoperiri fundamentale pentru cunoașterea trecutului nostru istoric.
Sute de ani pe locurile comunei de astăzi s-a aflat pădure deasă de stejar și frasin dar și terenuri întinse unde se putea desfășura agricultura. Codrii VIăsiei se întindeau și aici, locuri unde oamenii găsiseră cele necesare traiului. Cert este că la Smeeni a existat dintotdeauna civilizație. Inainte de a parcurge toate etapele istoriei medievale și contemporane trebuie spus că pe teritoriul actualei comune Smeeni au existat mai multe moșii. Asta deoarece suprafața de pământ a comunei care a fost împărțită în câteva părți sau parcele cum s-ar spune, nu a fost niciodată una și aceeași ea suferind diverse transformări (mai mici sau mai mari) de la un deceniu la altul, de la un secol la altul.
Pentru o mai bună înțelegere a evenimentelor derulate de-a lungul vremii pe aceste meleaguri mai este necesar să se facă precizarea că, în numeroasele documente satul Smeeni apare și cu alte denumiri ca: Șopârliga, Șopârliga Țiganului, Cacaleții Vechi sau Cacaleții din Vale, Curca, Curca Găgească, Lăcusteni și mai apoi Zmeeni. De asemenea, Sălcioara mai era cunoscută și sub denumirea de Bistra, Moisica sub numele de Negrea sau Negreasca, Bălaia sau Colibile, Albești sau Cacaleții de pe Coastă, Călțuna sau Cotuna. Unele erau numai localități, altele au dat și numele unor moșii, în timp locuite sau nelocuite. Una dintre moșiile mari și foarte cunoscute era și Bălișoara.
În multe acte se vorbește despre stăpânirea pământului, deoarece satele "umblau pe bătrâni", pe "moși", fiecare știind că se trage din moșul cutare și că în hotarul satului are dreptul la atâtea părți. Hotarul se pare că exista încă de la daci și că la constituirea statelor feudale românești hotarul sau moșia, cuprinse între anumite semne naturale sau convenționale era ceva existent încă din vechime. Trecerea spre feudalism a făcut ca fiecare familie să știe ce drepturi are în hotarul sau moșia respectivă, adică ce "părți" i se cuvin dacă moșia ar fi împărțită. Este necesar să se precizeze că documentele care indică întinderea terenului și semnele de hotar nu trebuie considerat faptul că oglindesc stăpânirea absolută a întregii suprafețe, ci numai a părților moștenite, cumpărate de la alți "părtași" în hotar, sau comasate prin diferite mijloace de posesorul documentului. De obicei documentele au fost întocmite de multe ori confuz, tocmai cu intenția de a permite celui ce-l avea să aservească pe ceilalți părtași, aducându-i în starea de "rumâni". .
La Smeeni, documentele vremurilor, atât cât au putut ele grăi, fac trimitere la existența unor așezări organizate destul de bine încă din secolul XV. Unele dintre acte vorbesc despre diferite transferuri de proprietate, iar altele despre schimburi comerciale între locuitorii din sud cu cei de peste munți, din Ardeal.
Undeva, pe la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului XVI se vorbește despre aceste schimburi economice ce scoteau la iveală bogăția locurilor dar și faptul că aici exista populație de foarte multă vreme. Astfel, conform registrelor vamale, la 1545, trei locuitori de pe moșia Bălișoara făceau negoț în Țara Românească și în Ardeal cu trei transporturi în valoare de 3.340 aspri. În acele vremuri, țăranii din satele dependente sau cu regim de proprietate făceau negoț mai activ decât cei din satele moșnenești care aveau totuși resurse de trai mai mari și mai sigure decât țăranii dependenți, mai precis pământuri proprii, nefiind siliți să recurgă decât arareori la izvoare suplimentare de venituri.
În 1546, alți cinci săteni au efectuat cinci transporturi în valoare de 1.750 aspri, după cum arată documentele vamale brașovene. Priceperea și frecventele deplasări la Brașov ale negustorilor săteni i-au determinat pe domni și de boierii dregători să-i folosească pentru a le face cumpărături diverse. În registrul de negoț din Brașov de la 1547 este pomenit printre alții un anume "Radu din Bălișoara" care a făcut cumpărături pentru domnie. Valoarea transportului efectuat de acesta era de 280 aspri.
În anii următori sunt înregistrate și alte transporturi de mărfuri făcute de locuitori ai zonei Smeeniului de astăzi (Bălișoara): la 1548 - în valoare de 3.520 aspri, la 1549 - în valoare de 560 aspri, la 1550 - trei negustori fac patru transporturi în valoare totală de 7.430 aspri, iar la 1551 - alți cinci săteni duc la Brașov în șase rânduri mărfuri de 6.000 aspri.
Nevoia de într-ajutorare în desfășurarea negoțului a determinat și întovărășirea unora dintre săteni, menționate și în registrele brașovene. Așa se face că printre mulți alții este pomenit și un anume "Mănuilă din Bălișoara". În acel an, la Brașov șapte săteni din Bălișoara au efectuat 13 transporturi ce aveau o valoare de 21.320 aspri.
Dintre localitățile comunei de astăzi, cea mai veche atestare documentară o are localitatea Albești. Într-un document datat 17 septembrie 1525, domnitorul Radu de la Afumați întărește mai multe proprietăți unor boieri, între care și Albeștii de la Rătunda lui jupan "Fătul cu fiii Gheorghe, Anactri, Chiriacos și Neagoe".
Câțiva ani mai târziu, la 1555, se vorbește despre existența satului Smeeni, sub denumirea de Mogoșești. Amintit, alături de alte sate din zonă documentul, redactat în slavonă, este de fapt o întărire dată lui Udriște sluger.
Este necesar să precizăm că Albești este satul cu o istorie mult mai bine conturată decât celelalte localități ale comunei datorită numeroaselor documente istorice care s-au păstrat peste veacuri și al cărui conținut poate fi valorificat și astăzi. De unde se trage numele localității? De la Albul - poate primul locuitor al satului și în mod cert unul din oamenii avuți ulterior.
Astfel, la 30 august 1560, într-un hrisov, Petru cel Tânăr da fiicelor lui Brătoc din Albești - Boba, Stana, Dobra și Sora "să le fie ocină la Albești ... din câmp și din sat și din deal și din apă". Numele satului Albești mai apare asociat cu cel al proprietarului Brătoc și într-un alt document de la 5 mai 1563, când tot Petru cel Tânăr dă mânăstirii Nucet niște țigani pentru unul dintre ei - Călin făcând jalbă Brata.
Și Bălișoara apare în documentele vremii. La 7 august 1569, Alexandru Voievod dă unui mare boier Dragomir mai multe suprafețe de pământ atât în câmp cât și în deal. Acest boier Dragomir este cel care va deveni mai apoi mare spătar din Cepturi, ban care va da numele satului Bănulești. În hrisovul cu pricina se mai amintește numele unui anume proprietar Vlad, fiul Rusei deținător de pământuri la Bălișoara (comuna Smeeni) și Groșani (comuna Costești).
"1569 (7077) August 7, București
Din mila lui Dumnezeu, 10 Alexandru voievod și domn a toată țara Ungrovlahiei, fiul marelui și preabunului Mircea Voievod. Dă domnia mea această poruncă a domniei mele lui Dragomir cu fiii săi, câți Îi va lăsa Dumnezeu ca să-i fie ocină În Lipia, care se cheamă ocina Negrească, partea Stancăi toată cât se va alege și din câmp și din deal și de pretutindeni, pentru că a cumpărat-o Dragomir de la Stanca, pentru 1.311 aspri gata, din zilele lui Petru voievod. Și a vândut Stanca de a ei bună voie această mai sus ocină, partea mamei sale.
Și iară-și să-i fie lui Dragomir ocină În Lipia din partea lui Stănămir, din paJtea de sus, Însă din câmp, din ocina care se numește Negreasca și din deal un pogon de vie, pentru că a cumpărat Dragomir de la Stănămir și de la fratele lui Pravăț, pentru 400 de aspri gata. Și au vândut Stănămir și Pravăț de a lor bună voie din zilele lui Petru voievod.
Și iarăși să-i fie lui Dragomir ocină În Gomoiești care se numește ocina lui Păscul, partea Rusei și a fiului ei, a lui Vladul, oricât se va alege, pentru că a cumpărat Dragomir de la Rusa și de la Vlad, pentru 400 aspri și un loc de casa și din zăgazuri și din deal jumătate. Și au vândut Rusa și fiul ei Vlad de a lor bună voie.
Și iarăși să fie Vișei și lui Vladul ocină În Bălișoara și În Groșani paJtea mamei lor, Rusa și a tatălui lor vitreg popa Gălea pentru că i-a așezat și i-a Înfrățit mama lor Rusa peste mai sus zisa ocină a ei, ca să fie Vișa cu fratele ei Vlad, doi frațoi nedespărțiți În veci. Și i-a Înfrățit mama lor Rusa de a ei bunăvoie din zilele răposatului Mircea voevod.
De aceea, le-am dat și domnia mea, ca să le fie de ocină și de ohabă lor și fiilor lor și nepoți lor și strănepoților lor și de nimeni neclintit, după porunca domniei mele ... "
În anul 1570, într-un document ce poartă semnătura domnitorului Alexandru al II-lea, apare numele Albului - probabil cel care a dat numele definitiv al localității. Este vorba de un hrisov datat 11 iunie dat Episcopiei Buzăului ca să îi fie satul Albești o parte de moșie pentru Albu - fiul lui Nicu și Neaga. 16)
Cam în aceeași perioadă un alt document face referire Mogoșești, despre care se spunea că era "sat cu mori, vii și care-i era
întărit clucerului Vlaicu".
De aici, timp de aproape două secole tot mai numeroase sunt documentele vremurilor care fac referire la proprietăți și la transferurile acestora de la unul la altul. Pe 25 mai 1567 apare menționat pentru prima dată și numele satului Udați. Domnitorul Petru cel Tânăr semnează un hrisov pentru Vlad și frații lui Lupul și Dragul pentru o ocină la Jentești parte cumpărată de la "Rădivoae din Udați", pe vremea răposatului domnitor Vlad Călugărul când fusese o foamete foarte mare.
Credința în Dumnezeu a fost la fel de mare dintotdeauna. Oamenii, indiferent de statutul social, nu se sfiiau să facă diverse danii bisericilor, mânăstirilor. Astfel, la 19 ianuarie 1572 domnitorul Alexandru al II-lea dă mânăstirii "Sf. Nicolae" de lângă Gherghița "ca să-i fie vad de moară la Albești" despre care se face mențiunea că era moștenire a lui Barbu vornic. Mai trebuie subliniat și faptul că istoria acestor locuri este strâns legată de cea a zonei Pârscov. Și de data aceasta apare numele unor proprietari de pământuri din regiunea Pârscov. Acest Barbu vornic avea un ginere - Tatul logofăt - care împreună cu soția sa - jupânița Caplea au dăruit acest vad la mânăstirea amintită. În același an mai aflăm și despre alți locuitori din satul Albești. Domnitorul Alexandru al II-lea dă printr-un hrisov fiilor lui Nenciul din Albești - Oprea, Dragotă, Burlea, Suma și fiilor lui Mircea - anume Albul și Vlad să le fie ocină la Albești, "fiindcă este a lor dreaptă ocină și dedină" . Este o recunoaștere de mai multe secole (unul-două) a unor importante familii de proprietari pe aceste meleaguri.
Alte întăriri de proprietate le face Milmea Turcitul, în august 1582 pentru Cazan și fiii lui și la 13 mai 1588, pentru Bădilicea și nepoții săi - Coman, Bădică, Otea, Mușat, Burea și Stan "ca să le fie ocină la Albești". Acest Bădilicea este nimeni altul decât unul din marii proprietari de pământuri de la Pârscov, cel care va da și numele satului de mai târziu - Bădila.
Sfârșitul secolului al XVI-lea și începutului celui de-al XVII-lea aduce În prim plan la Albești un mare vistiernic - Andronic.
Mare dregător al domnitorului Mihai Viteazul, de origine greacă și mare ban al Craiovei, acest dregător este începând din 1593 și vistier. Unchi după mamă al domnitorului, a fost deseori folosit de voievod în misiuni diplomatice. Grec fiind el rezidește m Buzău mănăstirea călugărilor greci de la Dusicon, situată cum ne relatează două hrisoave ale
lui Mihai Viteazul din 19 mai și 3 iunie 1594, "din jos, lângă orașul domniei mele". El este cel care primește pe 8 iulie 1596 un hrisov de la domnitorul Mihai Viteazul care-i recunoaște astfel meritele de bun sfetnic și care-i întărește "ca să-i fie ocină satul Albeștii-Rătundului cu tot hotarul și cu toți vecinii și cu tot venitul de pretutindeni". Această moșie, ca și altele, era cumpărată de la moșnenii care nu mai aveau cu ce plăti birurile. Se vorbește despre o tranzacție a cărei valoare este de 3.800 de aspri de argint sumă cu care ar fi miluit o mânăstire - Blagoveșteni.21)
Pe la 1606, mai precis pe 9 iulie, documentele mai vorbesc și despre un anume Neagul din Albești care a cumpărat cu 1.000 de aspri și un cal, partea lui Mușat (document semnat de domnitorul Radu Șerban).
La 1612, satul Șopârliga era proprietatea lui Ghica, postelnic al doilea, cum i se mai spunea. Despre acest "Ghica Căciulă-Mare" circula în secolul trecut chiar și o snoavă. Se zice că moșierul ar fi făcut, la un chef, o prinsoare cu un prieten. El se legase să-i dăruiască atâta întindere de moșie, până unde va putea fugi călare pe un țap. Se pare că cel cu care ținuse prinsoare a a izbutit să călărească țapul și să fugă departe, câștigând astfel întindere mare, până la o movilă căreia i s-a spus de atunci "movila Țapului".
Numele marelui vistiernic Andronic mai apare consemnat de-a lungul timpului și într-un act datat 23 ianuarie 1617 semnat de Alexandru Iliaș pentru mânăstirea "care este lângă orașul domniei mele Buzău, în jos" (Banu - n.r.).
Hotarele moșiei au fost mereu motiv de dispută. Se vorbește și de celebrele movile de pământ ridicate aici, care ar fi servit se pare de-a lungrul vremii drept repere pentru stabilirea hotarelor diferitelor proprietăți pentru ca nu existau alte metode de constrângere pentru unii dintre proprietari, multă vreme. În acea epocă se foloseau "cărțile de blestem pentru hotare". Este vorba despre documente în care sunt consemnate datele proprietăților și proprietarii acestora, iar cei care încălcau cele scrise erau aspru blestemați. Oameni cu frică de Dumnezeu, de cele mai multe ori aceste împărțiri erau strict respectate. Un astfel de document referitor la Albești a fost emis la 12 iulie 1630. Opt ani mai târziu, la 1638 se mai amintește de câteva trăsuri ale moșiei Albești, consemnate de Ivașcu vornic și Popa logofăt.
Pentru prima oară denumirea de Cacaleți apare la 23 iunie 1639. Hrisovul, emis la București și scris în slavonă, face referire la o întărire de proprietăți dată marelui comis Radu, probabil urmaș al acelui negustor "Radu din Bălișoara" de la 1547, căruia i se încredințau o moară la Gura Nișcovului, țigani, vii în dealul Mirceștilor (Lipia - n.r.) și Cândeștilor și satele Cacaleți, Pâc1enii de Sus și Pâc1enii de Jos (Berca - n.r.).
Doi ani mai târziu, la 26 noiembrie 1641, mare proprietar la Albești devine și pârcălabul Nan BădiIă, fecior al Albului și nepot al lui Năstase, fiul lui Bădilicea, care Împreună cu Tatul vătaf și Țigulea pârcălab au fost cei trei mari "moși" bătrâni ai moșiei Pârscov și ai multor altor moșii înainte de anul 1500. Acest Nan Bădilă a fost pârcălab al curții domnești de la Târgoviște, dregător în slujba voievodului Radu Șerban, încă de la 1602-1611. El a avut și un urmaș cu Tudora, pe Popa Lăudat. Așa se explică și faptul că atât documentul de mai sus, cât și următorul, din 14 aprilie 1643 sunt datate și înregistrate la Târgoviște. În cel din urmă este vorba de "voinicie de alegere și luare de dijmă". În același an, dar la 16 iunie, mai este emisă și o "carte de blestem" pentru hotare.
Moise spătaru va avea de judecat (3 octombrie 1654) câteva pricini privind și terenuri la Moisica, la Albești, împreună cu alți 24 de boieri ai domniei, la fel ca și Mihăilă Brihoci care va primi o carte de hotărnicie pentru partea sa.
Un document din vremea lui Duca vodă vorbește despre Șopârliga. La 19 iulie 1674 boierii din Șopârliga și Meteleu fac danie lui Mihalcea căpitan din Craiova, care a trecut prin zonă cu oastea lui Duca vodă.
Mare proprietar în zonă în acea perioadă este un anume Mănăilă. Numele său apare într-un act datat 28 februarie 1680 când Vlaicu - fiul Drăghiei cedează moșie lui Mănăilă ceauș "pentru datorie la hotărnicie". Familia Mănăilă locuia la Bălișoara (fost cătun lângă Smeeniul de astăzi) și participa activ la schimbul de mărfuri cu Brașovul. Tatăl lui Mănăilă - Stoian căpitan de Buzău, zis și Mănicescu, a lăsat jumătate din moșiile pe care le avea Episcopiei Buzăului, și o altă parte Mânăstirii Banului (conform testamentului din 9 decembrie 1729). Mănăilă s-a născut pe la 1653 și a ajuns mare clucer, folosit ca mare căpitan de margine ori de lefegii în locul tatălui săi care devine mare serdar. A fost unul din sfetnicii apropiați ai domnitorilor Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu, care îi încredințează slujbe de mare încredere în această parte a Munteniei.
Tot el este cel care va preveni chiar un complot împotriva lui Constantin Brâncoveanu, fiind ridicat la rangul de mare șertar. Este trimis la Poartă cu haraciul și numit apoi reprezentant al domnului pe lângă sultan. Era mare proprietar și în satul Mărăcineni unde va primi vizita domnului Constantin Brâncoveanu. La 20 februarie 1680 el va primi de la vărul său Draghia, pentru o datorie, parte din moșia Albești, ulterior cumpărând în mai multe rânduri părți din această moșie (la 1685 ș.a.). Pe parcursul mai multor ani acest dregător Mănăilă va primi o serie de terenuri și de la un anume Ianache (25 februarie 1685). Acesta era "iuzbaș ot Maxinu" (Maxenu) a cărui fiică - Vica - se va căsători ulterior cu Gheorghe Sărățeanu - al treilea fiu al lui Negoiță paharnicul. Ea va primi ca zestre din partea tatălui moșia Siliștea Albeștilor.
Anul 1685 a fost unul foarte secetos, atunci înregistrându-se foamete mare. Tot atunci Ianache iuzbașa va da și alte terenuri din Albești lui Mănăilă (25 aprilie 1685). Din căsătoria lui Gheorghe Sărățeanu cu Vica va rezulta și Constantin (Dinu) Sărățeanu, cunoscut mai târziu sub porecla de "Jugăurs".
Începutul de secol XVII va fi marcat de numeroase litigii în ceea ce privește proprietatea asupra diverselor terenuri. La Albești și în zona apropiată, printre altele, întinse suprafețe de pământ aparțineau marii familii a boierilor Filipești, în acte făcându-se vorbire de un anume popa Radu Filipescu. Acest boier era fiul lui Constantin cronicarul (fost proprietar al moșiei Mătești) și al Bălașei Greceanu. El a avut un urmaș, pe stolnicul Constantin Filipescu, căsătorit cu Maria Obedeanu. Despre moșia Moisica se mai cunoaște faptul că o mare parte din ea a fost stăpânită, pe vremuri, de țărani care, cu timpul s-au vândut boierului împreună cu pământul devenind iobagi, iar moșia lor - boierească. La 7 august 1718 "Ion cu frate-său Stoica" vând ocină lui popa Radu. O altă dame și vânzare către acesta din urmă fiind făcută la 3 noiembrie 1726, act înregistrat "la Albești, pe Călmățui".
Pământurile Smeeniului au fost motiv de dispute între boierii de aici și cei din Unguriu. La 22 mai 1742, Caloian Buzăianu face o "jalbă de împresurare" către dregătorie împotriva egumenului Macarie de la Unguriu. La aceeași dată este înregistrată și o "poruncă" a mai marilor județului de cercetare către Șerban Cândescu, fost mare paharnic în pricina lui Caloian căpitanul târgului Buzău (proprietar și el aici) cu egumenul de Unguriu. Nu se știe însă cum s-a finalizat acest litigiu.
Undeva pe la 1754, moșia Bălișoara a aparținut șetrarului Ștefu din Merei (fiul logofătului Balea și al Stanei și fin al paharnicului Șerban Cândescu) și a economului Radu. Primul dintre ei, răposând lasă pământuri soției sale Calița, nepoților și sătenilor (diata din 16 martie 1754). Un nepot al căpitanului Stoian Mănăilescu Constantin Mănăilescu - a participat la hotărnicia moșiei Bălișoara.
Trebuie spus faptul că și în regiune numeroase moșii fuseseră dăruite de boieri - vechii lor stăpâni - pentru odihna de veci a sufletului lor. Aproape întotdeauna aceste moșii erau fără sat, adică fără clăcași care să le lucreze. Se vede treaba că boierii respectivi dăruind mânăstirilor și spitalelor moșii fără sat, voiau, pe lângă odihna de veci a sufletului, să-și păstreze și putința unei vieți tihnite pe pământ. În secolul XIX statul și eforiile aveau în regiune multe moșii. Una dintre acestea era moșia Moisica, partea zisă a Banului, care fusese a Mânăstirii Banului din Buzău. O alta era moșia Salcia, Mogoșeasca, moșia Ghigiul care fusese a mânăstirii Ghigiul de lângă Ploiești. De asemenea și moșia Șopârliga, partea zisă Brebeanca și moșia Brădeanu erau proprietate a Eforiei Spitalelor, iar moșia Sudiți - proprietate a Liceului român Brașov.
Litigiul dintre egumentul Macarie de la mânăstirea Ungureu cu mânăstirea Berca, moșnenii și mânăstirea Bradu revine în atenția isprăvniciei județului. La 17 februarie 1769 satul Udați este amintit într-un catastih de seamă a egumenului Macarie (biserica având aici pământuri), iar la 11 mai 1781 se vorbește despre o poruncă de cercetare la ispravnici în pricinile amintite mai sus. De asemenea, este momentul când în zonă capătă puteri sporite familia Vernescu. Într-un document din 21 februarie 1785 este menționat postelnicul Constantin (Dinu) Vernescu când domnia a poruncit ispravnicilor de Buzău să cerceteze și să ia măsuri ca să nu se mai taie arborii de pe moșia Șopîrliga-Smeeni. Mai trebuie amintit faptul că într-un zapis de la 1784 se vorbește despre moșia Sălcioara prin care pităreasa Binca Cândescu i-o vinde cumnatului său Scarlat Câmpineanu.
Sfârșitul secolului al XVIII-lea vorbește despre Smeenii de azi sub denumirea de Cacaleții din Vale, iar mai apoi cea de Lăcusteni (sat mâncat de "acalete", adică lăcustă în limba turcă). Trebuie spus că în următorul secol (1785-1875) comuna a avut în componență satele Smeeni, Sălcioara și Moisica și satul Albești. Mai apoi satul Albești a fost atașat cu satul Udați, formându-se comuna Albești.