SFÂRȘITUL SECOLULUI AL XIX-LEA
ÎNCEPUTUL SECOLULUI AL XX-LEA
Războiul de independență din 1877-1878 a făcut victime și printre locuitorii regiunii Smeeni. Atunci, în luptele crâncene de la Smârdan și Plevna au căzut sute de oșteni români. Printre ei s-au numărAT și fii ai satelor comunelor Smeeni și Albești (conform organizării teritoriale de atunci). Numele acestor eroi au rămas în memoria oamenilor, fiind declarați eroi ai neamului românesc, care au luptat pentru păstrarea independenței, libertății, pentru neatârnare.
Ei sunt: soldat Radu D. Stoian din Smeeni (căzut la 12 octombrie 1877 la Smârdan, rănit și apoi mort), soldat Burcă Stan , soldat Ștefan Alexandru (ambii făceau parte din Regimentul 8 Dorobanți) și soldat Stroe Nicolae (Batalionul 2 vânători) - toți din Albești.
Cei care s-au întors de pe front acasă, cu sănătatea șubredă, n-au putut uita ușor prin ce-au trecut. Veteranii de război au povestit urmașilor lor clipele grele prin care au trecut. Ei sunt: sg. Ghiță Niță, sg. Grigore Stanciu, sg. Dobre Gheorghe și soldații: Avram Badea, Nicolae D. Buzoianu, Năstase Moldoveanu, Costache Popa, Petre Radu și Ion Tudor.
Într-un tablou succint zugrăvit de istoricul Basil Iorgulescu, iată care era situația 1ocalităților comunei de astăzi Smeeni (atunci Smeeni și Albești) și a moșiilor aflate pe raza acesteia.
Albești era o comună rurală "din plasa Câmpul situată la sud-este de orașul Buzău și la o distanță de 21,970 km, pe ambele maluri ale râului Călmățuiul". Limitele sale erau: la nord, începând din movila Ciovlicului, se mărginea cu hotarul moșiei Bentu (comuna Tăbărăști), Mânzu și Căldărușea (comuna Cilibia), după care înainta spre pâlcul de pădure Tufele Lupașcu, de unde se lăsa în jos, limitându-se spre est cu movila Popii și moșia Țuguiatu, până dădea în hotarul moșiei Meteleu-Lipănescu. La sud mergea o poțiune tot pe hotarul moșiei Lipănescu, apoi o lua pe hotarul moșiei Rotunda Mitropoliei (comuna Brădeanu), învecinându-se pe o porțiune mică și cu moșia Mărgineanu- Văleanca și se urca în sus, limitându-se spre vest cu hotarul moșiilor Brădeanu și Smeeni, până dădea în albia Călmățuiului, trecea râul și dădea în hotarul moșiei Maxenu Vârtoapele până la movila Ciovlicului.
Suprafața comunei era de 5.940 hectare din care 4.669 arabile, 389 hectare - pădure, 173 hectare - fâneață, 625 hectare - islaz și 84 hectare -loc sterp.
În afară de pământul aflat în proprietatea locuitorilor, pe raza comunei Albești mai existau și o serie întreagă de mari proprietăți, Albești sau Cacaleți (care avea 1.412 hectare din care 1.050 hectare - teren arabil, 92 hectare - pădure, 220 hectare - islaz și 50 hectare de sărătură și pământ sterp), Cotuna sau Călțuna (era moșie a statului undeva în cătunul Udați, ce aparținea de mânăstirea Banului și avea 1.950 hectare din care 190 hectare păduri, iar restul "arături" și puțin islaz), Udații Mânzu sau Sălcianca, Udați Mânzu sau Rasideanca, Udații Mari sau Niculeasca, Văleanca cu Tufele Cotunei și Albeștii Statului (care avea și o sfoară de moșie numită Berca).
Comuna Albești cuprindea satele: Albești (cătun de reședință al comunei cu 156 de case și 770 de locuitori), Colțunașu (cu 22 de case), Cotuna (Călțuna), Udați (Udații Mânzu cu 78 case și subdiviziunile Udații Banului și Udații Mari) și Lucieni (cu vechea denumire de Udații Mici). Aici existau două biserici: la Albești - "Sf. Dumitru" și la Udați - "Sf. Nicolae", fiecare cu câte un preot, un cântăreț și la ambele un singur paracliser și o școală cu 35 de elevi. "casele locuitorilor sunt curate și construite cu o oarecare îngrijire. Aspectul comunei e plăcut, clima e sănătoasă, dar expusă vânturilor, adesea secetei".
Și Smeeni era comună rurală ce făcea parte din plasa Câmpului și care se situat tot de o parte și de alta a râului Călmățui, dar la o distanță de numai 18,5 kilometri de orașul Buzău. Limitele sale erau: începând din nord de la pârâul Rușavățu, începând de la podul Rușavățului până la hotarul moșiei Albești, la est se învecina și cu hotarul moșiei Brădeanu până în pădure până la movila Țapului (între moșiile Moisica și Ghighianca), după care se lăsa pe hotarul moșiei Salcia-Mogoșească, apoi până la movila Manciului. La sud, mergea la capătul moșiilor Casotta, Glodeanu Sărat, până în punctul Măcriș, după care le est urca pe hotarul moșiei Brebeanca până în drumul sării, apoi pe hotarul moșiilor Cată-cal și Bălaia trecea Iazu Aghii, apoi apa Călmățuiului și ajungea în pârâul Rușavățu unde făcea un mic ocol porțiunii din moșia Șopârliga Smeeni, numit Viforâta, pe hotarul moșiei Maxenu se întorcea iar la podul după apa Rușavățu.
Comuna avea o suprafață de 5.498 hectare din care 4.449 hectare - arabile, 12 hectare - pădure, 187 hectare - fâneață, 850 hectare - islaz și 220 hectare - teren sterp. Cele mai însemnate proprietăți erau Moisica, Moisica-Banu, Salcia-Mogoșească, Sălcioara, Smeeni (care avea 870 hectare mai tot teren arabil), Smeeni-Șopârliga (cu 1320 hectare, divizată în șase părți, din care una de 520 hectare și patru de 160 hectare numai teren arabil) și Cată-cal - toate particulare.
De asemenea, comuna Smeeni avea satele: Mosica (70 case), Sălcioara (109 case) și Smeeni (cu Smeeni de Sus și Smeeni de Jos - 1864). Aici existau: o școală frecventată de 34 elevi și trei biserici, câte una în fiecare localitate cu doi preoți, trei cântăreți și 2 paracliseri.
În acea perioadă se spune că în această regiune, începând din apropierea orașului Buzău și mergând spre Costești, spre Macovei erau păduri de stejar. O fâșie împădurită largă de câteva sute de metri și lungă de vreo 40-50 km tăia moșiile Costești, Gherăseni, Sudiți, Bălaia, Șopâr1iga, Moisica, Albești, Brădeanu, Meteleu și Pogoanele. Din acest lanț de păduri, la începutul secolului XX mai rămăseseră numai câteva suprafețe cu pădure, cele mai multe aparținând Statului sau Eforiei Spitalelor, căci celelalte, ale particulari lor, au fost aproape toate scoase pentru a fi arate.
Se mai știe că, în secolul al XIX-lea, moșiile erau tăiate de-a curmezișul de un drum, mare și umblat căci pe el erau multe hanuri unde poposeau drumeții. Fiecare din stăpânii moșiilor aveau câte unul: hanul lui Trestianu - pe moșia Bălaia, al lui Vernescu - pe moșia Smeeni, al lui Sălcianu - pe moșia Sălcioara. Acest drum, numit "al sării" mergea la apus prin Mizil, la Ploiești și de acolo la ocnele de sare. La răsărit, în mersul lui spre baltă, el străbătea toată câmpia fără să țină seamă de sate, urmând astfel calea dreaptă.
Moșia Moisica era tăiată de un drum zis al "Olacului", fiindcă pe aici mergeau spre Dunăre ordinele administrației, căci "olac" se numea căruciorul tot din lemn tras de patru sau mai mulți cai, mânați de-a călare care fugeau ca vântul din poștă în poștă ducând ordinele Domniei.Pe moșiile prin care treceau, pentru popasul căruțașilor și păscutul vitelor pe miriști se lua o taxă, jugăritul.
Pe lângă hanuri, din loc în loc, la răspântii se aflau cruci mari de piatră ridicate pentru pomenirea celor morți. Hoții de cai erau "ca o plagă a vremii, de cum nici poliția satelor nu exista", iar țăranii erau nevoiți să facă poteri pentru a-i prinde. Un vestit hoț de cai din regiune, zis Pocriș, a fost prins și ucis de țărani, la hanul de lângă Movila Manciului, din mijlocul câmpului.
În anul 1907 cunoscută fiind dârzenia cu care și-au apărat drepturile în timpul revoltei din 1873 unul din proprietari nu a mai avut curajul să riposteze. Se spune că țăranii au mers la arendașul grec din Smeeni pentru a-i cere "ușurarea învoielilor agricole", iar acesta a semnat noile "învoieli". De teama unor represalii, arendașul a părăsit moșia în zorii zilei următoare, urmat fiind de sătenii care-l huiduiau și aruncau cu pietre după trăsura care-l transporta la Buzău.
Tot în vâltoarea acelor evenimente, sătenii din Moisica au devastat conacul boieresc și au luat cereale din pătulele și magaziile moșiei, precum și unele animale de muncă, fapt pentru care, ulterior, după înăbușirea răscoalei, au fost închiși și maltratați îngrozitor. Atunci se spune că prefectul județului - C. Iarca (înlocuitorul lui Anton Bărdescu - cel care reprimase răscoala din Buzău) s-a deplasat la Smeeni în vederea încheierii învoielilor agricole, fiindcă aici împotrivirea țăranilor era mai mare și deci era necesară prezența sa aici.
Chiar dacă ecourile răscoalei se stinseseră deja la Smeeni conflictele agricole erau la fel de dese. Astfel, în 1908, arendașul moșiei de aici - Panait Caracaș a măsurat locuitorilor mai multă întindere de seceră "de cât era drept". Același lucru s-a petrecut și pe moșia Albești în anul următor, de fiecare dată țăranii împotrivindu-se. Într-un raport din 1910, sătenii din Albești reclamau faptul că arendașul moșiei - Tache Ionescu - a dat la măsurătoare mai multă întindere decât erau obligați să muncească, prin contract.
PERIOADA INTERBELICĂ
Viața locuitorilor de aici din perioada interbelică a cunoscut pe parcursul celor două decenii numeroase frământări și transformări, mai mult sau mai puțin în folosul lor. La numai doi ani de la încetarea primului război mondial a fost adoptată Legea agricolă care reușește într-un timp foarte scurt să trezească spiritele în rândul oamenilor sărmani.
Suprafețe imense de pământ au fost expropriate, trecând din proprietatea moșierilor în proprietatea țăranilor. Lucru îmbucurător dacă avem în vedere faptul că țăranii puteau să-și asigure astfel un trai mai bun, dar pe de altă parte s-a ajuns la fărâmițarea terenurilor în condițiile în care utilajele agricole erau de domeniul viitorului. Cum era și normal o parte din marii proprietari de pământuri nu au fost de acord cu prevederile legii și au căutat atât cât le-a stat lor în putință să nu o aplice corespunzător.
Însă, măsurile respective .aplicate și 1873 și 1907 se dovedeau a fi incapabile de a-i intimida pe locuitorii pământului, ei dovedind mereu aceeași hotărâre de a lupta pentru drepturile legitime. Ne-o dovedește o situație similară petrecută în anul 1924, datorată încercării moșierului Nicolae Hiotu de a eluda prevederile Legii agrare
din anul 1921 (Tribunalul Buzău, S II-a, dosar 124/1924).
Hotărârea Comisiei județene de expropriere prevedea ca 137 de hectare să fie date sătenilor, iar 100 să rămână moșierului. Locuitorii comunei Smeeni au intrat cu forța pe moșie, arând și semănând terenurile rămase la expropriere, moșierul nedeclarând suprafața reală a moșiei.
Câțiva săteni, printre care Iulian Teodorescu, Constantin Dimian, Simion Șerban i-au îndemnat pe săteni să nu se lase înșelați: "cei ce sunt trecuți pe tablou (de împroprietărire - n.r.) să-și facă dreptate cu piepturile că numai așa vor câștiga această moșie". Realitatea era că suprafața destinată exproprierii nu era suficientă pentru numărul mare al celor fără pământ.
În aprilie 1924 când unul dintre moșieri - C. S. Teodorescu - care ținea cu chirie și moșia lui Nicolae Hiot n-a vrut să dea teren pentru împroprietărire din moșia închiriată, sub pretext că nu dispune el de moșie, aceștia au intrat cu forța pe suprafețe înarmați fiind cu coase, sape și pluguri trase de boi și au împărțit pământul. Asta cu tot protestul arendașului care venise la fața locului ca să-i împiedice și intimideze de țărani însoțit de jandarmul, ajutorul de primar și agentul agricol.
Urmările "îndrăznelii" sătenilor s-au văzut mai târziu. Și de data aceasta a urmat un proces care s-a terminat în luna septembrie a aceluiași an.
Ca urmare a aplicării prevederilor reformei administrative din 1929, comuna Smeeni (care avea în componență satele Smeeni și Sălcioara) a fost atașată drept "comună subordonată" comunei Gherăseni considerată "comună de centru". Această situație a ținut de la 1 ianuarie 1930 și până la 15 august 1931.
Din punct de vedere administrativ teritorial se mai petrec și alte transformări. De la 1 mai 1934 și până la 30 martie 1939 satele Sălcioara și Moisica, deși erau la o distanță de numai un kilometru și, respectiv 3 kilometri de reședința comunei - Smeeni - au fost detașate și au constituit comuna Sălcioara. Satul Bălaia făcea parte din comuna Sudiți.
Revenind la anii '35 - '40, trebuie spus că, pe fondul revigorării economice generale și în satele din regiunea Smeeni se mai schimbă ceva. Politica de înnoire dusă de regele Carol al II-lea face ca viața spirituală și cea culturală să vină în prin plan și nu numai.
Într-o amplă lucrare privind situația județului, conducerea național-liberală de la acea vreme puncta astfel situația existentă.
"Comisiile comunale funcționează imperfect, în sensul că duc o viată înclinată să transforme funcțiunea lor în ficțiune. În comunele rurale se întâmplă foarte des să fie 'înlocuite deliberațiunile cerute de lege, prin simple semnături culese pe procesul-verbal de ședință, întocmit numai de primar cu notarul sau secretarul său.
Această deprindere amenință existența principiilor statornicite pentru conducerea comunală. În aceste comisii se poate face educația fruntașilor aleși să cunoască și să trateze problemele comunale, împreună cu consilierii de drept, care aduc aportul lor de competență alături de experiența fostului primar, asigurând continuitatea atât de necesară administrației locale. ( ... ) Credem că acest consiliu comunal trebuie să fie punctul de plecare al orientări cetățenești și politice în viața satului și dacă dezarmăm de la început, privindu-l ca o ficțiune, înseamnă să părăsim activitatea pe orice tărâm în ridicarea țărănimei, fiindcă în toate acțiunile sociale dificultățile sunt egale. ( ... )
Pentru realizarea oricărui progres social nu-i suficientă porunca stăpânirei; trebuie să desfășurăm o acțiune de îndrumare care să creeze prin priceperea lucrurilor un îndemn lăuntric în sufletul populației. legea și porunca să fie numai un imbold exterior de susținere a operei de educație cetățenească".
Perioada de după 1935 -1936, când România ieșise din criza economică a anilor 1929-1933 a însemnat pentru țara noastră o etapă de revigorare, de dezvoltare economico-socială astfel că în istoria țării noastre anul 1938 reprezintă un an de referință al beneficei situații generale naționale.
În comuna Smeeni gospodarii cei mai harnici și-au îmbunătățit situația materială prin construcția de noi case, creșterea șeptelului, dotarea locuințelor cu mobilă, trimiterea tuturor copiilor la școală în cu totul alte condiții.
O mare problemă a locuitorilor satelor comunei în această perioadă erau drumurile. Acestea se aflau într-o situație deplorabilă în aproape întreg județul Buzău, așa că autoritățile județene liberale de atunci au instituit (între 1934 - 1937) - "Ziua Drumurilor", care era de fapt o formă de clacă obștească. Mai apoi această formă de muncă fără plată s-a extins și asupra islazurilor comunale și a unor clădiri publice, în special școli și biserici. Și sătenii din Albești și Smeeni au contribuit prin munca lor gratuită la realizarea drumurilor și a islazurilor, școlilor și bisericilor...
"Ziua drumurilor" desfășurată pentru prima dată la noi în județ a fost în toamna anului 1934. Iată cum povesteau autoritățile locale, zece ani mai târziu, despre această acțiune, în Monografia județului Buzău la 1943:
"Vom arăta aici cum s-a instaurat în județul nostru concursul gratuit al locuitorilor la lucrări de interes public.
În iarna anului 1934 se oprise circulația pe podul Robești, pod în parte din lemn, peste râul Buzău.
Cum ne aflam fără fonduri, fiind la sfârșit de an bugetar și nevoia circulației impunea o grabnică soluționare, am dobândit gratuit de la Stat, dintr-o pădure apropiată podului, materialul necesar.
Nu aveam bani nici pentru transportul lemnului, nici pentru manoperă.
Arătând locuitorilor interesați această stare de lucruri, ei s-au oferit să facă transportul și să lucreze în mod gratuit.
Acestui gest al locuitorilor am răspuns printr-o mulțumire publică, pe care o notăm mai jos, făcând să fie afișată, cu o largă publicitate, în toate satele din județ:
Conform circularei:
"La 1 octombrie sătenii sunt chemați să dăruiască țării o zi de muncă pentru refacerea și întreținerea șoselelor.
Această zi de muncă va fi sărbătoritoarea conștiinței noastre naționale. ( ... )
Locuitorii satelor având în frunte pe primarii, preoții și învățătorii, se vor găsi la răsăritul soarelui în ziua de 1 Octombrie la lucru după rânduiala hotărâtă de serviciul tehnic sau de comitetul comunal, întocmit special pentru fixarea programului.
Duminica, 30 Septembrie, la ceasurile 2 (14) p.m. se vor înștiința toți locuitorii prin crainici, prin tragere de clopote și sunete de goarnă, spre a se pregăti de Ziua Drumurilor. ( ... )
P.S.S. Ghenadie, Episcop al Buzăului va binecuvânta personal inaugurarea acestei zile, pe șoseaua Albești - Pogoanele, unde se vor găsi și autoritățile județene ... "
Într-adevăr acțiunea s-a bucurat de un succes foarte mare, la mobilizarea spiritului patriotic al locuitorilor contribuind și Episcopul Buzăului - P.S.S. Ghenadie care a vizitat traseul Buzău Smeeni - Albești - Pogoanele.
Și în anii următori - 1935, 1936 și 1937 acțiunea a avut tot o participare masivă din partea sătenilor. În paralel, în aceeași perioadă de timp, din fondurile Statului aici s-a realizat pentru drumuri o serie de lucrări de aprovizionare
Conform datelor statistice, în 1944 la Smeeni erau 18 mari proprietari de pământuri, care dețineau mai bine de jumătate din suprafața totală agricolă a comunei: Alexandru C. Garoflid (fiul marelui moșier și om politic - Constantin Garoflid), Nicolae Hiot, C. B. Teodorescu, Stela Păltineanu, Nanciu Dumitru, Vasile Paraschivescu, Andrei și Nicolae Bărbulescu ș.a. Restul suprafeței era parcelată și fărâmițată între toți ceilalți locuitori ai comunei. Viața acestora era destul de grea: pământul se lucra cu pluguri trase de cai, numai trei dintre moșieri având tractor, cumpărat în anii războiului, cu care își lucrau numai o parte din moșiile pe care le aveau. Restul se lucra tot cu plugul țăranilor.
AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL
Suferințele oamenilor din zona Smeeni nu aveau sa ia sfârșit prea curând fiindcă în anul 1939 încep pregătirile pentru intrarea în război - cel de-al doilea mondial.
Ca și cu alte ocazii, oamenii comunei au fost din nou martorii unei invazii străine: a rușilor și a germanilor. Fiii satului au fost chemați sub arme pentru a-și servi patria. Și nu puțini au fost aceia care și-a dat viața pe câmpul de luptă pentru neatârnarea neamului românesc.
PERIOADA 1945 -1989
Regimul instaurat după 1945 produce destule transformări și în fiecare localitate a comunei Smeeni. Sistemul centralizat face ca pe raza comunei să funcționeze o Cooperativă de consum despre care se spunea că trebuia să deservească pe toți locuitorii. Unitatea este înființată în 1946, mutându-și de mai multe ori sediul în alte localuri (în 1959 și în 1965).
În centrul Smeeniului cooperativa avea raioane de alimentară cu autoservire, de cofetărie, bufet, metalo-chimice, librărie, țesături etc. Magazinele din satele fostei comune Udați aveau un caracter mixt. Astfel, în 1956 la Albești ia ființă cooperativa agricolă de producție. Tot atunci este consolidată și vechea școală din
Smeeni, în 1959 fiind construită și o alta cu etaj.
La raionarea din 1 septembrie 1950, satul Bălaia a fost desprins de la comuna Sudiți (anterior detașată și aceasta din comuna Gherăseni) și atașat Smeeniului, fiind la o distanță de numai doi kilometri.
În 1957 este construită rețeaua electrică de înaltă tensiune, iar un an mai târziu se începe asfaltarea drumului care făcea legătura cu orașul Buzău (continuată ulterior până în stațiunea balneară Amara, județul Ialomița). Tot în 1958, la 23 noiembrie, la Smeeni se înființează gospodăria agricolă de producție "Ilie Pintilie", care inițial a avut 27 de membri cu 66 hectare de pământ. În aceeași zi este inaugurat și localul Spitalului uman, mai apoi fiind renovate și dispensarele medicale din comună. În curtea fostului conac boieresc este construită și clădirea căminului cultural.
În 1958 clădirea care deservea serviciile administrative ale Consiliului Popular, găzduia și Oficiul PTTR, Miliția și gospodăria comunală.
În 1959 la Smeeni este construită o moară modernă pentru acele vremuri, cu mașini acționate electric. Tot atunci ia ființă Stațiunea de Mașini și Tractoare, devenită mai apoi Întreprinderea pentru Mecanizarea Agriculturii care, pe lângă secțiile de lucru din cadrul atelierului mecanic mai avea și alte secții de mecanizare în localitățile Udați, Brădeanu, Maxenu, Țintești, Gălbinași și Bentu. Deși puțin umflate, datele statistice ale acelor vremuri spun că această unitate avea nu mai puțin de 166 de tractoare și pluguri, 82 de combine, 80 de semănători prășitoare, 53 de semănători păioase și 35 de cultivatoare.
Printre puținele localități din județ, Smeeniul s-a putut mândri cu un Muzeu comunal, înființat în 1959 cu secții de arheologie, istorie și etnografie, acesta fiind extins în august 1966 cu o secție de artă plastică.
La Smeeni, cooperativizarea s-a încheiat în 1962, când GAC-ul devine cooperativă agricolă de producție ce purta denumirea de "Timpuri Noi", din care făceau parte familii din localitate și din satul Moisica. Tot atunci ia ființă și CAP Udați, mai apoi acesta unindu-se cu Albeștiul.
Din 1964 la Smeeni începe să funcționeze și o școală profesională ce pregătea mecanici agricoli.
Localitatea Moisica va avea din 1965 o nouă clădire de școală cu două săli de clasă, iar la Sălcioara localul este reconstruit și extins fiind recompartimentat tot cu două săli. Și localul școlii din Bălaia a primit reparații capitale la zidărie și acoperiș.
Noua organizare administrativ-teritorială a țării din aprilie 1968 a dus la componența actuală a comunei Smeeni, fiindu-i alipite comuna Udați - cu satele Udați, Albești, Călțuna, Udații Noi și Lucieni - precum și celelalte localități care făceau parte din alte comune.