RĂSCOALA ȚĂRANILOR DIN SMEENI SEPTEMBRIE - OCTOMBRIE 1873
Reforma agrară din 1864 inițiată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza prin care claca era abolită, iar majoritatea țăranilor trebuiau să fie împroprietăriți a constituit un eveniment de o importanță majoră pentru oamenii locului, influențând în același timp dezvoltarea societății. Decretată la 14 august 1864, legea rurală a avut un profund ecou în lumea satului, umplând de nădejde inimile năpăstuiților clăcași. În rândul majorității moșierilor și arendașilor acest lucru a fost primit cu ostilitate și nu puține au fost cazurile când aceștia s-au opus aplicării prevederilor ei.
În județul Buzău aplicarea reformei a produs mari nemulțumiri, documentele vremii vorbind despre starea de agitație care domnea în multe din sate, moșierii și arendașii căutând prin numeroase mijloace să înșele, să eludeze legea, uneori chiar cu forța: mulți clăcași au fost excluși de la împroprietărire, au fost ticluite declarații false din partea clăcașilor de renunțare la pământ, au fost însușite de la clăcași, în mod fraudulos, terenuri în timpul delimitărilor sau au fost atribuite spre împroprietărire terenuri improprii agriculturii.
Toate aceste nedreptăți și abuzuri au determinat proteste vehemente din partea sătenilor, manifestate prin jalbe, contestații și uneori chiar revolte.
O asemenea mișcare s-a înregistrat la Smeeni în lunile septembrie și octombrie 1873 (conform dosar 2645/1873 Tribunalul Buzău și Cabinetul de Instrucție - dosar 277/1873).
Pe baza documentelor s-a stabilit că în 1865, îndreptățiților la împroprietărire din comuna Smeeni li s-au atribuit loturi din moșia "Smeeni", proprietatea lui Gh. Vernescu.
În anul 1872, proprietarul a încercat să facă o nouă delimitare, urmărind să mute satul la o margine a moșiei și să dea sătenilor alte terenuri, neproductive și îndepărtate. Lovindu-se de împotrivirea acestora - care nu acceptau aplicarea deciziei superarbitrului, motivând că au o hotărâre a Curții de Casație care le este favorabilă - moșierul recurge la forță.
Astfel, la 26 septembrie 1873 sosesc la Smeeni pentru a aplica sentința superarbitrului, pronunțată în conformitate cu art. 16 din Legea rurală - Procopiu Demetrescu - procurorul Tribunalului Buzău, subprefectul Cârlova, inginer hotamic Danielescu, avocatul Ioan Demetriade - procuratorul moșierului. Aceștia erau însoțiți de 40 de dorobanți călări sub comanda sublocotenentului Nae Georgescu.
La intrarea în sat au fost întâmpinați de peste 200 de bărbați, femei și copii, înarmați cu ciomege, furci și cuțite despre care se spune că "au năvălit asupra dorobanților" (fila 15). Procesul-verbal încheiat în aceeași zi (filele 26-27) relevă că sătenii au năvălit asupra escortei călărașilor, dându-le lovituri, trântindu-i de pe cai și astfel ajungând în dreptul trăsurii noastre au început a ne înjura și a ne declara că ne omoară dacă nu plecăm din proprietăți".
Astfel că numai cu fuga au reușit reprezentanții forței publice să scape de furia dezlănțuită a săteni lor.
Reîntors la Buzău procurorul a dat ordin de urmărire și arestare a "tulburătorilor". În seara aceleași zile, la ora 22 au fost aduși în cazarma călărașilor Dimache Dumitru, Costache Popescu și Mihai Târcă, recunoscuți de procuror printre cei care, dimineața îi spuseseră că nu vor permite executarea și că "sunt deciși a face omoruri" (fila 28).
În ziua de 28 septembrie sunt arestați alți doi locuitori ai comunei Smeeni: Andrei Dumitru și Nicolae Neagu (fila 29), care au declarat că au ieșit înaintea procurorului "ca să apere pământul".
Procesul-verbal din 29 septembrie 1873 indică numele altor 28 de săteni interogați, din declarațiile tuturor reieșind voința fermă de a nu ceda proprietarului pământul pe care - pe nedrept - acesta îl pretindea (filele 30-31).
Anchetarea participanților la mișcarea țărănească de la Smeeni s-a prelungit până spre sfârșitul anului 1873, sentința pronunțată la 19 ianuarie 1874 (filele 19-20). Conform acesteia, Andrei Toma și Ion Dimian, socotiți capi ai mișcării, au fost condamnați la câte 15 zile închisoare fiecare, la "blândețea" acestei pedepse contribuind opinia solidară a tuturor locuitorilor.
Totodată, Consiliul de Miniștri luând cunoștință de cele întâmplate la Smeeni a hotărât menținerea primei delimitări, ceea ce însemna că săteni lor li se dăduse câștig de cauză.
a